Thursday, September 11, 2008

Wordle - Amazing web application for WORD design - (t-shirt / banner )



Thanks to http://amin-design.blogspot.com/ kerana telah memberikan aku peluang untuk mengenali dengan lebih lanjut lagi web application yang baru aku ketahui keistimewaannya pada petang tadi.  Wordle.Net adalah satu web application yang boleh digunakan untuk membantu kita dalam mereka bentuk (design) perkataan-perkataan yang kita inginkan dalam bentuk yang begitu kreatif sekali.Apa yang dapat dilihat,web application nie amat membantu seseorang untuk membuat design t-shirt yang menarik.Take a  look at http://wordle.net


First sekali,masukkan perkataan yang kita nak design.....,then click "GO".
Dan hasilnya setelah aku masukkan nama aku....,hehe.  .......

Dari sini,kita boleh pilih design yang kita nak.Sebagai contoh,aku dah buat beberapa design,so,tengok lah apa yang menarik k.

Design 2

Design 3


Design 4



Design 5



So....,kesimpulannya,pergilah ke laman web nie dah cuba lah perkataan yang anda ingin design kat baju2 anda....huhuhuhu.


Thursday, September 4, 2008

Microsoft Surface - I'm Speechless


Have you heard about Microsoft Surface ? Maybe yes or maybe not yet.Before this I always post about the open source matter in term of any application.But today,lets we talk about Microsoft new development.Not very new, but I think many people still doesn't know it yet.


Microsoft Surface (Codename: Milan), is a Multi-touch product from Microsoft which is developed as a software and hardware combination technology that allows a user, or multiple users, to manipulate digital content by the use of natural motions, hand gestures, or physical objects. 



I'm totally speechless after watching the video on how the Microsoft Surface work.Maybe this video will told you everything!!!

video


Check out this link to know more about this gadget

Wednesday, September 3, 2008

Google Lively ( New Dimensional Google Chat )

Hari nie aku telah mencuba satu web application yang baru daripada Google.Hampir setiap masa,Google akan memperkenalkan pelbagai application yang sungguh hebat.Dan hari nie,aku telah mencuba satu lagi product baru iaitu Google Lively.

Berkonsepkan chatting melalui virtual realiti ataupun environment 3D,ianya sungguh menarik.Setelah berjaya meng'install' lively,aku pun mencuba dengan penuh berhati-hati...hehe.Yelah,x pernah lagi guna benda baru nie.Then,alhmadulillah,walaupun connection internet agak slow,tapi kira boleh lah kalau nak chatting dalam room yang kita design sendiri dalam lively nie.First kene ada account google,then pilih avatar,kemudian pilih environment yang kita nak menyembang,kemudian,pandai2 lah explore k......hehehe.




First time mencuba real-environment chatting nie,aku pun terjumpa avatar daripada Miami,Florida.Ingatkan xder orang ,tapi,ada rupanya yang ingin menguji tools baru daripada Google nie.Apa-apa pun,lets try explore urself about this tools.


Credits -----> http://www.lively.com/html/landing.html

Google Chrome - Penerangan yang mudah dari www.gylumteam.com

Credit kepada www.gylumteam.com atas penerangan google chrome yang baru nie.Bagi sesiapa yang nak mengetahui google chrome dengan lebih lanjut,aku rasa artikel yang ditulis oleh author gylumteam nie paling mudah difahami.Enjoy to read it!

Akhirnya Firefox sudah menemui pencabarnya. Memang sukar dipercayai tetapi secara jujurnya aku memang sudah muak mendengar perlawanan di antara Firefox dan Internet Explorer sahaja. Aku mahukan sesuatu yang baru dan akhirnya lahirlah pencabar baru bagi Firefox. Google Chrome.

Google Chrome baru sahaja dilancarkan semalam (02-09-2008) dan boleh melihat update terbaru mengenai software browser terbaru ini dihttp://www.google.com/chrome.

Ingin ditegaskan disini, kami di GYLUMTEAM merupakan pengguna Firefox dan browser lain (termasuk Chrome) ataupaun apa-apa sahaja browser yang terdapat di dunia ini asalkan ianya bukan Internet Explorer. HINDARINYA! Disebabkan Internet Explorer memang merupakan browser yang tidak berguna dan sering kali dikutuk dicaci di atas ketidaksempurnaanya, tidak perlulah lagi kami di sini menambah lagi sifat negatifnya. Kami disini dengan bangganya akan menulis sedikit sebanyak mengenai Google Chrome, mengenai kelebihannya, perbezaannya dan juga mungkin sedikit mengenai kekurangannya.

Google merupakan syarikat yang teramat-amat tidak asing lagi di mata para pengguna internet. Mereka syarikat yang amat ternama, terkenal dengan kekayaan mereka, terkanal dengan kuasa pengiklanan dan marketing, terkenal dengan keupayaan mereka….dan yang paling tidak asing lagi ialah terkenal dengan search engine mereka (www.google.com). Ini merupakan titik tolak kepada kejayaan mereka sekarang sehinggalah apa yang kita lihat sekarang seperti YouTube yang menjadi hak milik mereka. Tidak cukup dengan pembelian Youtube, mereka memperkenalkan pula program pengiklanan  mereka, adwords dan adsense. Jika dikira dengan betul, tahap keuntungan mereka adalah tidak terkira!!

*gylumteam sudah melabur sebanyak rm50 untuk adwords dari google dan ia berjalan lancar dan memuaskan!!

Akhirnya…segala khabar angin tidak lagi menjadi angin semata-mata, ia telah menjadi realiti dengan kelahiran internet browser dari Google sendiri. Google Chrome.

Browser ini adalah amat ringan dan menjanjikan pengalaman berinternet dengan lebih laju dan selamat. Chrome juga menggunakan enjin baru bagi berinteraksi dengan penggunaan Javascript code, dubbed V8 yang katanya telah direka untuk aplikasi generasi masa hadapan! Memang hebat geng Google ni, masa depan pun da macam boley agak je..hahahaha. Walaupun dijangka boleh mencabar Firefox dan Safari, namun team Google Chrome sendiri telah sama-sama beroperasi dengan mereka dalam pembikinan Google Chrome. Jadi, tidak hairanlah Google Chrome adalah Open Source Software kerana kita sendiri tahu semua orang sukakan benda percuma!

Perbezaan Firefox dan Chrome

- Tiadanya menu bar didalam chrome (hanya digantikan dengan 2 button control panel dan costumize di dalam browser)

- Tab menggantikan title bar dan di sebelah atas (berbanding Firefox yang di sebelah dalam browser)
- Tiadanya progress bar dibawah (chrome menggunakan konsep fade untuk progress bar mereka)
- Adanya fungsi speed dial bagi new-tab (fungsi ini terdapat di dalam Opera tetapi tiada di dalam Firefox)
- Lebih stabil dan agak sama kelajuannya dengan Firefox selepas dicuba oleh kami sendiri.

- Chrome hanya bagi pengguna Windows sahaja buat masa ini (Firefox sudah pun boleh diguna di OS yang lain)
- Task Manager bagi setiap tab di Chrome (kawal dan lihat penggunaan setiap tab - tidak terdapat di dalam Firefox)

- Adanya mode ‘INVINSIBLE’ (incognito) bagi pengguna Chrome (layari internet dengan selamat kerana tiada sikit pun maklumat semasa berinternet akan disimpan di dalam komputer ketika menggunakan mod ini, bagaikan mod selamat - sering disalah tafsirkan sebagai mod porno)

Bagi kami ini adalah titik tolak terbesar bagi Google dan juga kepada seluruh dunia internet. Pastinya browser-browser yang sedia ada akan menerima saingan yang hebat dan juga menerima tempias daripada kelahiran yang hebat ini. Dan juga…konfem INTERNET EXPLORER bungkus!!…hahahah















thanks http://www.gylumteam.com/


ASUS.....,laptop epin HISTERIA!!!bang...bang..BOOM!


Semasa sedang menyiapkan makanan untuk bersahur pada pagi ini iaitu 4 September (Khamis),aku, epin (asus) dan apih ( RJ-45) dikejutkan dengan suara mengilai pontianak!!! Pada mulanya, kami bertiga buat muka selamber je sebab budget hebat...hehehe.Tp,selang 2,3 minit...,suara itu muncul kembali.

Ktorang ingatkan alarm henset or alarm laptop yang telah disetkan oleh rakan-rakan housemate,tapi semasa makan tu,apih dan epin bgtau yang diorang x setkan alarm.Ktorang pun jadi pelik.Siasat punya siasat,bunyi tu datang dari bilik epin...,huhu.



Pada mulanya ingatkan virus baru....,tapi rupanya rancangan apih nak kene kan epin....,nak tahu cara dia buat, kena tnya tuan punya badan lah..hehe.Kesian epin,nasib baik dia x format laptop lagi :p


What is the meaning of 10:10 am/pm ??



This is the quiz .......,in any watch or clock advertisement, is anyone noticed why the time is always shown at 10:10am/pm ????? Just take any magazine in your room or house, and look for the watch advertisement? Am I true ? So,what is actually its represent?

A few years ago,I got the answer where they said at this time,the former US President, John. F Kennedy was being shot exactly at 10:10.

Another answer I got is it represent the "V" shape where menas victory.

Some says it is a "smiley " symbol.

So,how about you,what did you think about this ?